Mindenkinek van hangja! Olvass fel Te is!

Önkéntes felolvasások weblapja. Csatlakozz!

Hangsegítséggel szolgálók – beszélgetés Király Gáborral

Posted by ambrusa - 2017. február 01.

Kapj el, ha tudsz, Az elszánt brigád, Hét pofon, Forgószél, csak néhány mű a teljesség igénye nélkül, melyeket Gépész tolmácsolásában hallgathat a hálás olvasó közönség. Az alábbi beszélgetésünkből kiderül honnan ered a Gépész megnevezés, megtudhatjuk, mivel foglalkozik a mindennapokban.

Kérem, pár szóban meséljen nekünk magáról, élete fontosabb eseményeiről!

A múlt században az ’50-es évek közepén születtem Budapesten. A belvárosban laktam. A ’60-as évek végétől kezdve a Budai Ifjúsági Park volt nyaranta a legfőbb tartózkodási helyem. Télen a Budapesti Műszaki Egyetem E klub műsora nem kezdődhetett nélkülem. Amikor elkezdődött a disco-korszak én is kipróbáltam. Nem lettem híres, de szűk körben azért szívesen jártak oda ahol felléptem. Megnősültem, született egy fiam és egy lányom.

Gépész (Király Gábor)

Gépész (Király Gábor)

Megkérdezhetem, mivel foglalkozik?

Sokféle munkát végeztem. Voltam villanyszerelő, asztalos, vízszerelő, gipszkarton szerelő, benzinkutas, anyagbeszerző. Jelenleg az Országos Mentőszolgálatnál dolgozom mentőgépkocsi vezetőként. A szolgálaton belül gépész a nevünk. Innen a nick név (becenév) is.

Gyermekként sokat járt könyvtárba?

Könyvtárba nem nagyon jártam. A bátyám könyveit olvastam. Rengeteg könyve volt, van. Azután ott volt a Rakéta regényújság. Hetente jelent meg és utolsó betűig elolvastam. A hátsó részén található folytatásos, nagyrészt krimik miatt gyűjtöttem és azokat csak a befejező részek megjelenésével egy időben kezdtem el olvasni.

Miért döntött úgy, hogy felolvasásokat vállal?

Valamikor a ’90-es évek végén, amikor kezdett jobban elterjedni az internet és vele együtt a fájlmegosztó oldalak, találkoztam az első hangoskönyvvel. A címére már nem emlékszem, de aki felolvasta, Bodor Tibor, a mai napig kedvenc felolvasóm. Elkezdtem keresni a hangoskönyveket. Egy idő után elfogytak az engem érdeklő és hallgatható anyagok. (Ez utóbbi alatt a kazetták kopása miatti élvezhetetlen minőséget értem.) Gondoltam egy nagyot és a Rakéta regényújságban olvasott – azóta is kedvenc krimimet – felolvastam és feltöltöttem az internetre. Csak úgy név nélkül. A reagálások nagyon pozitívak voltak, de ragaszkodtak hozzá, hogy nevezzem meg a felolvasót. Így lett a felolvasó nevem, foglalkozásom után, Gépész. Azóta már sok helyen megjelent a valódi nevem is, de azt hiszem, a Gépész név megmarad jelezve amatőrségemet. És tőlem függetlenül így „terjedek” a neten azon feltöltők által, akikhez így vagy úgy eljutottak könyveim.

Hogyan került kapcsolatba a Vakok Szövetségével?

Elsősorban nem látássérülteknek kezdtem el olvasni, hanem mindenkinek, akinek nem volt ideje könyvet venni a kezébe. Közben kiderült, hogy a Legnagyobb Kanadai Magyar Közösségi oldalon, ahová fel szoktam tölteni munkáimat, a hangoskönyvek topicban, rengeteg látássérült ember fordul meg, mint hálás hallgató ill. letöltő. Egy szép napon kaptam egy e-mailt, hogy az MVGYOSZ hangoskönyvtára szeretné átvenni és tagjai között terjeszteni elkészült hangoskönyveimet. Természetesen örömmel egyeztem bele.

Milyen műfajban olvas fel szívesen?

„Mindenevő” vagyok! Ami könyv a kezembe kerül és megtetszik, és van rá időm, szívesen felolvasom. Elolvasni és felolvasni nem ugyan az. Rengeteg könyvet olvasok. Vettem egy ebook olvasót, azzal hurcolok magammal néhány száz könyvet. És ha van néhány szabad percem olvasgatok. Felolvasni viszont neki kell készülni. Ha fáradt vagyok nagyon sok a hiba. Nem forog a nyelvem, nem tudom elolvasni a szavakat, ilyenkor abba is hagyom. Legszívesebben humoros könyveket olvasok fel. Ott úgy jönnek maguktól a szavak, alig kell javítani olvasás közben. Persze, van, amikor nem bírom és belenevetek. Ilyen volt pl. Dr. Kárpáti György: Medencék, gólok, pofonok c. könyve (amit egyébként az MVGYOSZ hangoskönytárban tett látogatásom alkalmával kért egy látássérült) amiben direkt benne hagytam a nevetést. Nem tette szóvá senki pedig ezer fölötti letöltéssel rendelkezik, már amit én látok.

Érkeznek Önhöz olvasói kérések is?

Sokan kérnek tőlem felolvasást, megjelölve mit szeretnének. Aztán ha tetszik, megcsinálom. Ilyen volt többek között James Herriot állatorvosi könyve, ami annyira megtetszett, hogy az összes magyarul megjelent könyvét megcsináltam. Vagy, Jenei András, aki látóból lett nem látó, ráadásul mentősként kezdte, könyveivel a https://felolvaso.wordpress.com oldalon találkoztam. Az Ő írásai közül is csak az elsőt volt nehéz megtalálni. A többi már, érintettség miatt is, jött magától.

Akadnak nehézségei a felolvasások alatt (pl. idegen nevek kiejtése)?

Nem mindig egyszerű kimondani az idegen szavakat, neveket. Most már elérhető a neten olyan program, ami a leírt szöveget elmondja. Ha valamit nem tudok kimondani, vagy helyesen kiejteni az segít.

Kapott már olvasói visszajelzéseket? Hasznosak voltak?

Kaptam visszajelzéseket, amiben dicséretet is kapok, meg felhívják figyelmemet az elkövetett hibákra is. Általában nem ledorongoló formában. És ez jó!

Milyen a jó felolvasó Ön szerint?

A jó felolvasáshoz hozzátartozik a helyes és érthető kiejtés. Szerintem ezért van, hogy nem vagyunk sokan (amatőr felolvasók) akiknek felolvasásai keringenek a neten.

Jövőbeli terveiről megtudhatunk valamit?

Szeretném folytatni felolvasói tevékenységemet, amíg egészségem engedi. Hál’istennek jelenleg nem vagyok beteg, de már fiatal sem!

Munkájához további sok sikert és jó egészséget kívánunk!

Forrás: Árvay Mária interjúja, MVGYOSZ – Vakok Világa, 2017/február.

Advertisements

12 hozzászólás to “Hangsegítséggel szolgálók – beszélgetés Király Gáborral”

 1. Zsuzsa said

  Nagyon szeretem hallgatni a felolvasásaidat, hálás köszönet értük!
  Különösen kedveltem a “Medencék, gólok, pofonok”-at.
  Észrevettem, hogy gondot fordítasz az idegen szavak helyes kiejtésére is (sok profinál ez nincs így…).
  Nem lenne kedved Peter Mayle könyveket is felolvasni? Az “Egy év Provance-ban” számomra nagyon élvezetes, a humora és a gasztronómia miatt is, de Romoda Klára kicsit “monoton” (bár neki köszönhetem, hogy egyáltalán megismertem ezt a könyvet).
  Jó egészséget és sok sikert a munkádhoz és a további felolvasásaidhoz is.
  Zsuzsa

 2. kovács marcsi said

  A legjobb,gratulálok. Élvezetes, kifejezettem keresem azokat a műveket amiket felolvas, köszönöm !

 3. Szia!

  Biztos én vagyok a béna, de a Kapj el, ha tudsz-ot sehol sem találom.
  Van hozzá esetleg egy link?

  • Névtelen said

   Ide, sajnos, csak a jogilag tiszta felolvasásokat tölti fel Ambrusa!
   Ezért nem található sok mással együtt az a könyv.
   De pl. a youtube – on találkoztam vele

 4. Gépész said

  Köszönöm szépen a reakciókat!

  Kedves nagyi készülnek új könyvek pl: Stephen King – Az, Richard Hooker – MASH, Aszlányi Károly – Özöngáz, Mattyasovszky Jenő – Hód sorozatából.
  Mondjuk, Stephen King regénye 2500 oldal körül van, de már
  kb 40% elkészült. A többi is szépen halad, de a fő szál az Az 1.
  ( mert ráadásul 2 részes )

  Herriotért Evilát illeti a köszönet!
  Ő volt aki rábeszélt. Ráadásul én a második résszel kezdtem!
  Evila hajtotta ki az 1. részt. A többi már ment magamtól!

  Vagy Jenei András könyvei.
  Ő már a ’80 években mint mentőápoló fejlesztette
  volna a mentőszolgálatot ( Nyeregben a konstantin-kereszt ).
  Mostanra megvalósult az elképzelése ( nem kerékpárral, hanem
  motorral ), de Ő ezt már betegsége miatt nem láthatta.
  Könyvei nagyon tetszettek.
  Érdemes volt megismernem és felolvasnom őket. ( és még van )

  • adalbert said

   Köszönet a James Harriot állatorvos felolvasott könyveiért. Volt amit már kétszer meghallgattam. :) . Annak idején magam is írtam neked Harriot könyveinek felolvasását kérve, s örülök, hogy több irányú “nyomás” hatására megszülettek ezen remek művek. :) Senki nem beszéli olyan jól a yorksire-i angol tájszólást magyarul , mint Te.

   • Evila said

    Életem “főműve”, hogy sikeresen rávettem Gépészt Herriot műveinek felolvasására. Nagyon élvezem mindig, ahányszor csak meghallgatom. Akár terápiás célzattal is kiválóan alkalmazhatóak, ha az ember lelkileg kicsit le van eresztve, és úgy érzi, szüksége van némi emberségre, szeretetre, humorra, mindezt egy olyan előadóval ötvözve, aki élvezi, szereti is, amit csinál, nos, akkor csak fogjon bele bármelyik Herriot-Gépész remeklésbe, s vidámabb lesz a napja :)

   • Gépész said

    Kedves Evila!
    “Főművedhez” tartozik:
    Brunella Gasperini – Én és ők – egy férj feljegyzései
    c. könyve is. Mindég mulatok rajta ha belehallgatok.
    Ezt a könyvet is köszönöm!
    Sajnálom, hogy ide nem kerülhet fel.
    ( Azt nem tudom, hogy a felolvasó fészbúk oldalán megtalálható e? )

 5. nezs73 said

  Nagyon szépen köszönöm a sok felolvasást. Nélküled talán soha nem ismertük volna meg James Herriot nagyszerű munkáít!
  nezs73

 6. Névtelen said

  A legjobbak közé tartozik a profi felolvasok között is! Sok köszönet!

 7. Gabi Nagyi said

  Köszönjük a munkádat! Örülök, hogy beszélgethettem veled veled, a bakancslistám okán. :)
  További sok sikert és várom az újabb könyveket.
  Nagyi

Minden vélemény számít! Írd meg a Tiédet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: