Mindenkinek van hangja! Olvass fel Te is!

Önkéntes felolvasások weblapja. Csatlakozz!

SciFiFan

Ezen az oldalon főként magyar nyelvű science-fiction hanganyagokat gyűjtünk. Az ezen az oldalon megjelenő hanganyagokat nem mi készítjük, mi csak megpróbáljuk összegyűjteni, hogy a rajongók egy helyen megtalálhassák és hallgathassák azokat a rádiójátékokat/hanganyagokat, amelyek mára sajnos sokszor nehezen fellelhetőek. Sajnálatos módon az évtizedekkel korábban készült nagyszerű hanganyagok sok esetben mellőzöttek a mai rádiózás során, így „elvesznek” a közben felnövekvő generációk számára. Ezt az űrt próbálja gyűjteményünk pótolni. Amennyiben valamelyik hanganyag jogtulajdonosa kifogást emel, természetesen törölni fogjuk az állományt. Gyűjteményünk nem haszonszerzés célzatú, jóhiszeműen járunk el a gyűjtésben/közzétételben. Amennyiben itt nem szereplő hanganyag van bárki birtokában, örömmel vesszük felajánlását.

Körösényi Dániel - Breier Ádám: Kocsma a Holdon Körösényi Dániel – Breier Ádám: Kocsma a Holdon — A „Kocsma a Holdon” sci-fi szatíra a Holdra kivándorolt és ott kocsmát üzemeltető magyarokról. Miután egy ciklon elsodorja a Holdon felépült luxusszállodát, az ottragadtak a túlélésért küzdenek: félő, hogy hamarosan megöli őket az unalom. A kocsmáros Józsin, feleségégén, Melindán és fiúkon, Bertalanon kívül csupán páran ragadtak ebben a porfészekben. Az egykori úszomester Kolotz úr, felesége Ribiszke mama, és unokájuk, Boglárka alkotják a planéta kis kolóniáját. Minthogy a Holdon az egyetlen szórakozás a kocsma, leginkább itt töltik az időt: asztrofröccsöt iszogatva és asztrobrassóit eszegetve. Ha épp nem a kitörés lehetőségét keresik… Tovább »»»
Szentmihályi Szabó Péter: A tökéletes változat (2020) Szentmihályi Szabó Péter: A tökéletes változat — A regény antiutópia, amely nem távoli csillagrendszerekbe viszi el hőseit és olvasóit, hanem a nukleáris háborúban csaknem teljesen elpusztult Földre, amelynek lakói – a maroknyi túlélők törzse – a vadság állapotába visszasüllyedve vívják reménytelen harcukat az életért és az emlékezetért, hogy emlékezzenek arra a nyelvre, kultúrára és civilizációra, melynek már csak halvány nyomai maradtak. A száműzöttek kis csoportja azonban visszatér a Földre, hogy egykori vezetőjük, Gwandal világmodelljének tervei és utódai, a Kurátorok irányítása alatt megalapítsák Perfectopolist, a Tökéletes Várost. Kétezer esztendő telik el a nagy világkatasztrófa után, amikor… Tovább »»»
B. Kósa Katalin: Fészekrakó B. Kósa Katalin: Fészekrakó — Az egyik monitoron beállítottam a helyi időt. Mostantól ezt használom a jegyzeteléshez. Jegyzeteimet az egyik itteni nyelven írom, egy tollnak nevezett eszközzel, hogy bármennyire kényelmetlen is, szokjam a földi körülményeket. Nehézkesen kanyarítottam a papírra első esetlen betűimet, de hamar belejöttem. A többi monitor továbbra is a hajó eredeti idejét mutatja, de ez nekem már csak a hajón belüli automatikus folyamatok figyelemmel kíséréséhez kell. A bolygó körüli pályán már megszereztem minden adatot… Tovább »»»
Clarke, A. C.: 2001, Ürodüsszeia (Hangfantázia) Clarke, A. C.: 2001, Ürodüsszeia (Hangfantázia) — Négymillió éve egy idegen civilizáció segített egy főemlőscsoportnak elindulni az emberré válás útján. 1999-ben amerikai tudósok galaktikus méretű intelligencia nyomára bukkannak a Holdon, több méterrel a felszín alatt, egy betemetett kráter mélyén. A felszínre hozott monolit a napfény hatására jelzést küld az űrbe, a Jupiter irányába. Az amerikai kormány expedíciót küld a Jupiterhez, hogy megtudják, kinek/minek küldött üzenetet az évmilliók óta eltemetett fekete tömb. Az űrhajó legénysége… Tovább »»»
Űrkarácsony (zenés mesejáték) Űrkarácsony (zenés mesejáték) — Szereplők: Máté = Turcsányi Erzsébet; Chip-Csip, robot = Pataky Imre; Ádvent Ákos = Cs. Szabó István; Stöplicz von Software = Dörögdy Miklós; Tudorka, törpe = Szabó Lajos; Szundika, törpe = Erdős István; Nagymama = Szöllősy Irén; Farkas = Gyurkó Henrik; Anya = Kalmár Éva; Apa = Cser Tamás; Bemondó = Giovannini Kornél; Börtönparancsnok = Németh Tibor. Zene: Jørgen A. Christiansen Tovább »»»
Sheckley, Robert: A Tranai Sheckley, Robert: A Tranai — Marvin Boozgoe sikeresnek épp nem mondható robot-mérnök. Sorozatos csalódásai és a tökéletes társadalom iránti olthatatlan vágyának engedve átkel az egész Galaxison, hogy megtalálja az utópisztikus és tökéletes Tarnait. Vajon mi várja ott? A kérdés természetesen költői volt, mi más várhatná, mint… Tovább »»»
Lem, Stanisław: Donda professzor (A hiba) Lem, Stanisław: Donda professzor (A hiba) — Donda professzor tévedések során jött a világra. Az egész életét végigkísérték a hibák és a baklövések. Apja egy indán nő volt, anyja pedig több mint kettő. Amikor meghívták a kulahári egyetemre hogy jó pénzért a Svarnetika kinevezett professzora legyen, örömmel elfogadta az ajánlatot… Tovább »»»
Lem, Stanisław: Kiberiáda (1992) Lem, Stanisław: Kiberiáda — A nálunk igen népszerű író könyve a robotok világába visz – erre utal a könyv címe is. Délceg acéllovagok, szerelmes robotkirályfiak, nyikorgó vasremeték, elektronikus boszorkányok, okos és buta, hiú és szeszélyes számítógépek a hősei Stanislaw Lem vidám és hátborzongató csúfondáros és poétikus meséinek. Ebben a kibernetikus csodavilágban zsarnok gépkirály csatázik holdbéli elektrosárkánnyal vagy algoritmikus fenevaddal, robotvitézek hajszolják kozmoszszerte a titokzatos, kocsonyás testű sápatagot, akiben az emberre… Tovább »»»
Bradbury, Ray: Talán álmodni Bradbury, Ray: Talán álmodni — Az ember nem kívánja a halált; nem is várja. Valami elromlik; a rakétád megbillen az űrben, egy planetoid szökik föl előtted, feketeség, mozgás, kezed a szemed elé kapod, heves rántás, aztán az ütközés, a zuhanás. A sötétség. A sötétségben az eszméletlen fájdalom. A fájdalomban a lidércnyomás. Tovább »»»
Clarke, Arthur C.: Az őrszem Clarke, Arthur C.: Az őrszem — Az 1948-ban írt, majd 1951-ben publikált “Az őrszem” című elbeszélésben a Holdon idegen eredetű tárgyat találnak. Ez másfél évtizeddel később csírájául szolgált a Stanley Kubrickkel közösen kidolgozott “2001. Űrodisszeiának”, amely mérföldkővé vált úgy a science fiction irodalom, mint a science fiction film történetében. Tovább »»»
Köszönöm a beszélgetést! (1978) Köszönöm a beszélgetést! (1978) (Italo Calvino valószínűleg hiteles riportja a neandervölgyi emberrel) — A neandervölgyi ember (Homo neanderthalensis vagy Homo sapiens neanderthalensis) vitatott besorolású emberféle. Egyes vélemények szerint az emberfélék (Hominidae) egy kihalt faja. Tovább »»»
Eichelbeck, Reinhard: A Homo-audio Videográf Eichelbeck, Reinhard: A Homo-audio Videográf — Hölgyeim és Uraim! Lépjenek közelebb, de azért ne tapossanak egymás lábára. Jöjjenek, nézzenek meg, hallgassanak meg, szabad kérnem egy kis figyelmet! Amit itt önök hölgyeim és uraim egy kisebb koffer nagyságú ládában maguk előtt látnak az a legújabb nemzedék legnagyszerűbb alkotása. Tovább »»»
Vogt, A. E. van: A szörnyeteg (1966) Vogt, A. E. van: A szörnyeteg (1966) — A nagy hajó negyed mérfölddel az egyik város fölött lebegett. Alatta a kozmikus pusztulás képe. Energia-buborékjában lefelé szállva, Enash látta, hogy az épületek időtől roskatagok. – Háborús pusztításnak nincs nyoma! – A testetlen hang ebben a pillanatban ütötte meg a fülét. Enash kikapcsolta. Tovább »»»
Nesvadba, Josef: Az utolsó ítélet angyala (1966) Nesvadba, Josef: Az utolsó ítélet angyala (1966) — Hajnalodik. Az árnyak szertefoszlanak, előttem a tárgyak egyszerre színesek, azúrkékek, jő a halál. Pár óra múlva a felkelő csillag fehér izzással fellángol, sokszorosára megnövekszik az égen, forró higanyként betölti az égboltot, kiszárítja a planéta felszínét, mindent feléget maga körül… Tovább »»»
Bergerac, Cyrano de: Holdbéli utazás Bergerac, Cyrano de: Holdbéli utazás — Már előzőleg készítettem egy gépet, amely, elképzelésem szerint, bármilyen magasságba felvihet, és mivel egyetlen szükséges alkatrésze sem hiányzott, beleültem, s egy szikla tetejéről a levegőbe vetettem magamat. De minthogy nem jól végeztem számításaimat, kegyetlenül lezuhantam a völgybe. Tovább »»»
Zsoldos Péter: A holtak nem vetnek árnyékot (1983) Zsoldos Péter: A holtak nem vetnek árnyékot (1983) — „Üdvözlöm Önt Ultima Thulén. Kérem, érezze magát jól nálunk” – köszönti látogatóját, s egyúttal a hallgatót Herb Spaak, az űrállomás parancsnoka, mielőtt belekezd visszaemlékezései elmondásába. Kb. 2200 tájékára visz el bennünket, amikor a Tejútrendszeren belüli űrhajózás már… Tovább »»»
Varsavszkij, Ilja: Az örökös Varsavszkij, Ilja: Az örökös — Az utolsó háborút az állatok és a rovarok sem élték túl, az emberek közül is csak egy férfi maradt életben. Egyedüli társa az utolsó működő számítógép, ami az emberiség örökösének nevezi a férfit. Lassan letelik az utolsó ember ideje is, és a gép sikítva kéri a haldoklót, hogy halála előtt kapcsolja ki őt… Tovább »»»
Donászy Kálmán: Árész 5 jelentkezik Donászy Kálmán: Árész 5 jelentkezik — Kedves Hallgatóink! Világtörténeti eseményről tudósítjuk önöket! Ma lövik fel a világűrbe az Árész 5 különleges űrhajót nemzetközi legénységgel, melynek úticélja a Mars. Ugyebár tudjuk, hogy ami Mars latinul, az Árész görögül. Ő a mitológiai hadisten Zeusz és Héra fia… Tovább »»»
Molnár Miklós: Az Alfa négy bolygója (1968) Molnár Miklós: Az Alfa négy bolygója (1968) — 19 éves leszek. Holnap töltöm be első szolgálati évemet a Sferoid kutatóűrhajón. Kitűzött feladatainkat elvégeztük és most hazafelé tartunk. Kicsit csalódott vagyok. Az első év alatt semmilyen kalandban nem volt részem, pedig titokban mindig reménykedtem, hogy eljön majd a nagy kaland… Tovább »»»
Szíriusz kapitány - 13/03. évad (1979) Szíriusz kapitány (13/03. évad) | Szíriusz kapitány és a Csillaglány — Az előzőekben már ismert kalandok hőseit egy titokzatos „küldött” keresi fel: Csillaglány, aki elképesztő képességekkel rendelkezik. Lábát belelógatja Leonida néni tűzforró levesébe – és semmi baja nem történik. Könnyedén átsétál házak falán, graviplánok acélüveg ajtaján, emberek testén. Váratlanul megjelenik… Tovább »»»
Szíriusz kapitány - 13/02. évad (1978) Szíriusz kapitány (13/02. évad) | Szíriusz kapitány haragszik — A huszonötödik századra az ember benépesíti a Holdat. Kettőszáz kupolavárosoban kolóniák élnek teljes életet. A gyermekek iskolákba járnak, a felnőttek kórházban, központi konyhán, kertészetben, víz- és levegőgyárban dolgoznak, vagy szállodát, könyvtárat, uszodát, mozit üzemeltetnek… Tovább »»»
Szíriusz kapitány - 13/01. évad (1977) Szíriusz kapitány (13/01. évad) | Szíriusz kapitány színrelép — A 2480. esztendőben egy szép napon különös idegen érkezik a Holdra. Gyanús viselkedése szemet szúr a talpraesett kölykök egy kicsiny csapatának, nyomozni kezdenek utána, s kiderül hogy az illető csakugyan rosszban sántikálhat, mert álnéven jelentkezett be a holdbázison… Tovább »»»

 

Egy hozzászólás a “SciFiFan”

  1. ambrusa said

    Kedves Gábor! Mi is csak ide linkeljük a hanganyagokat, más oldalról.

Minden vélemény számít! Írd meg a Tiédet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: