Mindenkinek van hangja! Olvass fel Te is!

Önkéntes felolvasások weblapja. Csatlakozz!

Mi ez?

Olvasni jó… ezért erre az oldalra olyan önkéntes felolvasásokat gyűjtünk, amelyek klasszikusok és kortársak novelláit, meséit, verseit vagy egyéb más rövidebb műveit szólaltatják meg magyar nyelven. Amennyiben a felolvasott mű kortárs szerzőtől való, akkor a szerző és/vagy fordító nyilatkozatának megléte szükséges ahhoz, hogy az oldalra felkerüljön a hanganyag. Erről minden esetben magadnak kell gondoskodnod.

Az oldal fizikailag nem tartalmaz hanganyagokat. Ez csak egy gyűjtő oldal, amely embedelve jeleníti meg és teszi lehetővé a hangzóanyagok meghallgatását. Ehhez a http://soundcloud.com/ hangmegosztó oldalát, vagy az Internet Archive oldalát ajánljuk. A hanganyagokat a felolvasóknak maguknak kell feltölteniük a hangmegosztó oldalra, mi csak a postoláshoz szükséges linket, és a a felolvasás szövegének pár ízelítő sorát kérjük. Erre a blogoldalra csak a szerkesztők által jóváhagyott hangzóanyagok embedkódjai kerülhetnek fel. Amennyiben szerzői/fordítói vagy bármely más természetes személy aggályt támaszt valamely hangzóanyaggal kapcsolatban a szerkesztők fenntartják a jogot, hogy a hanganyagot azonnal eltávolítsák az oldalról. Többszöri jogi probléma esetén a felolvasót kizárjuk a további megjelenítésből.

A mai magyar hatályos szerzői jog alól mentesülnek azok a szövegek, amelyeknek szerzője és fordítója minimum 70 éve meghalt, és a mű kiadása az aktuális dátumtól 70 évet visszaszámolva történt meg. Ezért elsősorban a nagy magyar klasszikusok írásainak, felolvasásának örülünk.

Amennyiben kedvet és tehetséget érzel ahhoz, hogy felolvasóként közreműködj és az oldalon megjelenjenek a felolvasásaid akkor lépj velünk kapcsolatba! Ezt a podcast oldalt azért hoztuk létre, hogy a felnövekvő- és a már felnőtt generációnak kedvet csináljunk az olvasáshoz. Első lépésként talán a fülön át juthat el arról a szó, hogy olvasni még most, ebben a rohanó világban is jó.

Történetünk

Civil magánszerveződésként 2012. augusztus 27-én indult el az oldalunk, a „Mindenkinek van hangja!” projekt, aminek keretében önkéntes felolvasók anyagi támogatás nélkül, saját erőből – főleg szépirodalmi – műveket, regényeket, novellásköteteket olvasnak fel és hangosítanak meg. A felolvasások mp3 fájlokban, albumba rendezve kerülnek archíválásra és továbbterjesztésre.

A hangoskönyvek a blogon online is meghallgathatóak, de lehetőség van a letöltésükre is. Maga a blogfelület csak a metaadatokat tartalmazza, az mp3 és jpg fájlok fizikailag az archive.org amerikai digitális könyvtárban kerülnek elhelyezésre, az amerikai szerzői jog figyelembe vételével.

A blogfelületre embed kóddal stream-elődnek a hangoskönyvek fejezetei és a borítókép. A letölthető ZIP-ben és/vagy RAR csomagban tárolt albumok pedig egy független felhőben vannak tárolva.

2014-től a Magyar Elektronikus Könyvtár is átveszi a hangoskönyveinket, az ő iránymutatásukkal tudjuk a magyar szerzői jognak megfelelően kezelni a tartalmat. A felolvasásoknál figyelünk arra, hogy a szerző 70 éve elhalálozott legyen, vagy szerzői megkeresés alapján olvasunk fel műveket.

Az utóbbi időben a szerzőket támogatva – azoknál a hangoskönyveknél, ahol a szerző ezt igényli –, hivatalos kiadvánnyá tesszük a művet, azzal, hogy ISBN számot kérünk rá, és a digitális kötelespéldányt feltöltjük az OSZK-hoz. A hangoskönyvek minden esetben Open Access jellegűek. Kereskedelmi forgalomba nem kerülnek.

Az oldal szerkesztője:
ambrusa
ambrusa@lib.pte.hu

13 hozzászólás a “Mi ez?”

 1. E.M.Miller said

  Sziasztok! Éva vagyok és E.M.Miller név alatt írok regény kategóriában! Nem tudom jó helyen érdeklődök-e, de szeretném az írásomat ha egy önkéntes felolvasó felolvasná!! Most épp sci-fi témában írok egy trilógiát, és nem rég egy blogversenyen a történetem díjat nyert. Köszönöm előre is a választ!! Éva!!

  • ambrusa said

   Kedves Éva! Az aktív felolvasóink elérhetőségeit és bemutatkozó paramétereit, hangjukat itt találod: https://felolvaso.wordpress.com/szerzoknek/ Általában érdemes hangot, karaktert választanod az írásodhoz. És ha kiválasztottad a neked megfelelő felolvasót, akkor már személyesen vele veheted fel a kapcsolatot. A felolvasó általában előbb elolvassa az írást, és azután tud dönteni arról, hogy hajlandó-e, képes-e felolvasni azt. Sok sikert!

 2. Kis János said

  Üdv, fantasztikus az oldal, gyakran látogatom..
  Egy kérésem, ha lehet. A scififan oldalon a Kiberiáda alatt kétszer szerepel az első rész. Van esetleg mód ennek javítására? Vagy ha a forrásoldalt meg lehetne kapni, az is megfelelő lenn.
  Köszönöm a sok munkát, ami lehetővé teszi ennek a rengeteg szövegnek a hallgatását.
  Minden jót…
  üdv
  János

 3. Judit said

  Örülök, hogy megtaláltalak benneteket! Én a másik oldalt képviselem, a hallgatót. Úgy gondolom, hogy szép cél az olvasóvá nevelés, de kibővíthetnétek a szórakoztatással is. Én
  gyerekkorom óta sokat olvastam, olvasok is, de egy-egy fáradt estén jól esik ha mástól hallom. Ma este a TV helyett lekapcsoltam a villanyt és bekapcsoltam egy novellát. Köszönöm az élményt, máskor is jövök!
  Judit

  • ambrusa said

   Kedves Judit! Köszönjük szépen a szép szavaid. Nagy öröm, amikor pozitív visszajelzést kapunk. Ez sok erőt ad. Írtad, hogy “kibővíthetnétek szórakoztatással is”. Ezen vajon mit érthettél? Nem volt világos számunkra, hogy mire gondoltál ezzel.

   • Judit said

    Kedves Ambrus!
    Visszaolvastam, és valóban elég idétlenül fogalmaztam. A célok felsorolásánál gondoltam, hogy ne csak az olvasóvá nevelést fogalmazzátok meg, hanem a szórakoztatást is hiszen mind a kettő megvalósul. De ez csak egy gondolatocska, nem megpocsékolni akarom, hiszen az utolsó bekezdésben nagyon szép szavakkal fogalmaztad meg az oldal célját, és ha végiggondolom, benne van az is, hogy szórakoztat. Még egyszer köszönöm, hogy vagytok, te/ti az oldal szervezői és a felolvasók. Mert ez nem könnyű feladat.
    Judit

 4. Szabina said

  Meddig él ez a felhívás?

 5. Éri Márta said

  Nagyon örülök ennek a kezdeményezésnek, sajnos csak most értesültem róla. Szívesen részt vennék a felolvasásokban, kedvem természetesen van, hogy tehetségem is , azt nem olyan egyszerű eldönteni. Hangosan is szoktam és szeretek olvasni. Elszomorító, hogy mennyire nem olvasnak manapság az emberek, főleg az ifjúság, ezt saját gyermekemen is tapasztalom.

  • ambrusa said

   Kedves Márta! Örülünk a csatlakozó szándékodnak. Nincs más dolgod, mint készíteni egy már nem jogvédett szerzőtől (vagy szerzői engedélyezett) hanganyagot és elküldeni az ambrusa@lib.pte.hu-ra. Amennyiben dramaturgiailag és technikailag is megfelelő minőséget tudsz elkészíteni, úgy örömmel hallgatjuk majd felolvasásaidat. Nem kell megijedned, nem vagyunk profik [hallhatod is :-)], de törekszünk arra, hogy érthetően és másoknak is élvezhetően olvassunk fel. A továbbiakban is ez a célunk. Ha ezzel egyetértesz, már kezdheted is a munkát! Ha bármi kérdésed van, szívesen állok rendelkezésedre, (email, skype) Üdvözlettel: ambrusa

Minden vélemény számít! Írd meg a Tiédet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.