Mindenkinek van hangja! Olvass fel Te is!

Önkéntes felolvasások weblapja. Csatlakozz!

MEGSZŰNT a YOUTUBE CSATORNA – “Mindenkinek van hangja”

Posted by ambrusa - 2020. február 12.

Kedves Felolvasó Társaim!

A “Mindenkinek van hangja” fiókot a Youtube egy szerző kérésére tegnapelőtt hajnalban megszüntette!

Írtam az amerikai krimiírónak, hogy vonja vissza a bejelentését, mert nagyon sok olyan hanganyag is fent volt a csatornán, ami kimondottan a szerző kérésére került fel, és ha ezt megteszi, akkor az ő írásainak hangos változatát természetesen törölni fogom a csatornáról!

Eddig nem jött válasz a levélre, de nem is nagyon reménykedem!

Az utóbbi két évben már próbáltam arra figyelni, hogy a hangoskönyveknél lehetőleg csak ingyenesen felhasználható zene legyen, de inkább ne is legyen. A MEK is azt kifogásolta sokszor, hogy miért van aláfestő zene (még ha szabadon felhasználható is). Sok hallgató is jelezte azt a csatornán kommentekben, hogy kimondottan zavarja az intró stb.

A reklamált regényeknél nem is volt ilyen gond, de sajnos az író, úgy gondolta, hogy megteszi ezt a végzetes lépést!! Egyébként a regényeivel tele van a Youtube (és általában azokkal a videókkal, amiket a mi csatornánkról mentettek le és töltöttek fel ismét! Úgy látszik ez nem zavarja. :-(

Mivel az előző két csatornáról (“Felolvasó” és “Magyar Hangoskönyv” is hasonló okok miatt kellett elmennünk, ráadásul a személyes csatornámon (“Ambrus Attila József”) is két figyelmeztetés van már ilyenért, ezért a jövőt illetően nem tudom, hogy mi lesz a megoldás. Tehát eddig az előző hárommal együtt összesen 4 csatornát zártak be vagy nőttünk ki.

Mivel a videóknak a java része már nincs meg fizikálisan (800 Gb-nyi volt), így most már nincsen energiám egy 5. csatornát is nyitni, hogy aztán azt is bezárják egy idő múlva.

Ha napokon belül nem normalizálódik a helyzet, akkor valószínűleg a felolvasó csapat befejezi az együttműködését ebben a formában. Nektek, felolvasóknak azt fogom ajánlani, hogy nyissatok saját csatornát, ha akarjátok, mert talán akkor mindenki a saját felelősségére tudja a hanganyagait feltölteni. Így most sajnos minden felolvasó munkája kukába ment.

Amennyiben szerzői jogilag rendezett a felolvasott hangoskönyv, akkor a Magyar Elektronikus Könyvtár szívesen veszi az anyagaitokat továbbra is.

Ha a MEK-en lévő könyvet olvasnál fel, javaslom, hogy előtte, mindenképpen érdeklődj a MEK-nél, hogy felolvasható-e, mert a (kortárs) szövegek egy része külön engedély értelmében került fel. A MEK össze tud hozni a magyar szerzővel és külön lelevelezhetitek egymással az engedélyezést és a közzétételi módokat!

A szerzői jogilag “rendben levés” feltételei:

Amennyiben saját csatornát nyittok a saját felolvasásaitoknak, örömmel veszem majd az elérhetőségeiteket, amit fel is fogok tüntetni a https://felolvaso.wordpress.com/szerzoknek/ oldalon, de ezentúl már magatoknak kell a hangzóanyagokat kezelnetek, és eljuttatni a hallgatókhoz. A wordpresses oldalt átalakítom majd úgy, hogy a fent lévő hanganyagok elérhetőek maradnak ugyan, de az új anyagoknál a youtube-os felolvasói csatornák lesznek beágyazva, így automatikusan frissül mindenki csatornája. Példa erre: B. Kósa Katalin felolvasásai: https://felolvaso.wordpress.com/2020/01/18/b-kosa-katalin-versek-es-novellak/

Videókészítés gyorstalpaló
————————–

Ezen a weboldalon mp3-ból tudtok magatoknak videót (mp4-et) készíteni: https://mp3toolbox.net/mp3_to_mp4

  • (1) Az mp3-at feltöltöd: “Pick MP3” nyomógomb.
  • (2) Az mp3 feltöltődése után egy előre elkészített HD [1280*720 pixel] címképet betallózol.
  • (3) Majd a konvertálás után letöltöd a gépre az elkészült mp4-et, amit aztán a youtube csatornádra fel is tudsz tölteni.

Max 12 órás videóhoz ajánlom az ingyenes Shotcut videószerkesztőt, ami nagyon egyszerű, de legalább i5 processzoros gép kell hozzá: https://shotcut.com/

Ha lesz energiám, akkor fogok készíteni helpvideókat erről, ha szükséges!

————————–

Magamról: Ha magamhoz térek a sokk-ból valószínűleg nyitok egy saját “egyszemélyes” youtube csatornát, és a felolvasásaimat oda fogom kitenni (általában a szerzői jogokkal nem volt gondom, azaz a magyar szerzőktől minden esetben volt engedélyem, felkérésem.) Jelenleg is több hangoskönyvön dolgozom, amik majd mennek a csatornára is és a MEK-re is.

Mivel a MEK oldalán igen sok általunk készített hangoskönyv található:
https://mek.oszk.hu/kereses.mhtml?dc_creator=&dc_title=&dc_subject=hangosk%C3%B6nyv&sort=rk_szerzo%2Crk_uniform&id=&Image3.x=0&Image3.y=0 , bizonyára ez erőt ad mindannyiótoknak ahhoz, hogy ezt a hiánypótló tevékenységet folytassátok!

Kedves Felolvasó Társaim! Köszönöm az eddigi barátságotokat és felolvasásaitokat. Természetesen továbbra is elértek majd a megszokott csatornákon, amennyiben segítségre, tanácsra van szükségetek, vagy csak egy virtuális találkozóra. További jó munkát és sok-sok felolvasnivalót kívánok nektek!

Üdvözlettel:
Ambrus Attila József
ambrusa@lib.pte.hu

8 hozzászólás to “MEGSZŰNT a YOUTUBE CSATORNA – “Mindenkinek van hangja””

  1. Gépész said

    A youtube megint alkotott!
    A leg népszerűbbnek tartott hangoskönyv oldalakat szüntette meg kiadói nyomásra mint Professor, Uncle Nick, Álmok hangoskönyvtára, Gépész stb….
    Én is írtam a kiadónak, aki egyébként még nem is rendelkezik a töröltetett könyvek kiadási jogával, de nem válaszol.
    Egy hallgató elindított a facebookon egy tiltakozó körlevelet, hátha lesz foganatja!

  2. Gépész said

    Kedves Attila és a Mindenkinek van hangja oldal felolvasói és hallgatói!
    Nagyon kényelmetlenül érzem magam, mert miattam zárt be a yt. csatorna! A Kunoichi klán trilógiára gondolok.
    Ezzel sok ember szórakozását tettem tönkre átvitt úton! De nagyon hosszú ideje fent volt már a három könyv és nem történt semmi.
    Azután derült égből a gumibot ( Rejtő idézet ) lesújtott és történt ami történt. Tényleg ideje lenne valami alternatíván gondolkozni, létre hozni valami
    olyat ami nincs ennyire monopól helyzetben, hogy egyik pillanatról a másikra kitörölhet évek munkáját!

    Megdöbbenve figyelem ( munkámból adódóan, nyugdíjasként is dolgozom az egészségügyben ), hogy sokan mennyire nem veszik komolyan
    a jelenleg kialakult helyzetet! Megpróbálják eltitkolni betegségüket veszélyeztetve bolti dolgozók, a háziorvosok vagy éppen a háziorvosi ügyeleten dolgozók
    egészségét, életét. A fake news uszító hírei sem kedveznek a közhangulatnak. stb…….

    Kérek mindenkit: a lehető legnagyobb türelemmel viselje a kialakult helyzetet, próbáljon alkalmazkodni a rendeletekhez

    És ha egyszer vége lesz ennek mi lenne ha szerveznénk egy Mindenkinek van hangja néhány napos tábort ahol a felolvasók és a hallgatók
    kötetlenül jól érezhetnék magukat személyesen is megismerve egymást!

    Üdvözlettel: Király Gábor ( Gépész )

    • Névtelen said

      Szia Gépész,

      egye meg a fene végül, ez van… majd kitalálunk rá valami megoldást. A vihar utáni tábor kiváló ötlet, részemről örömmel.
      Vigyázzatok magatokra, messze nem vagyunk még a sűrűjében sem, sajnos ez az egész cirkusz eltart még egy jó ideig. Mondanám, hogy itt a mi időnk, mert kellenek a hangoskönyvek, de most meg – tisztelet a szerencsés kivételnek – csönd nincs hozzá, hogy rendesen dolgozni lehessen… Kitartást, ha már eddig kibírtuk, kibírjuk ezután is.
      Üdvözlettel: teddyted ( Engler Józsi)

  3. Herbert Attila said

    Szomorúan, és megdöbbenéssel olvastam, hogy milyen támadásnak lett kitéve az oldal egyetlen szerző művei miatt. Nem mennék bele nagyon az érzéseim taglalásába, de lényeg, hogy nagyon mélyen érintett a dolog, és ezúton is együttérzésemet szeretném kifejezni mindazoknak, akiknek a munkája emiatt elveszett, vagy elérhetetlenné vált.
    De nagyon bízom abban, hogy valamilyen formában azért tovább él a projekt, mert mostanában azok a hangoskönyvek, amelyeket igazán élveztem, mind ebben a projektben születtek meg.

    További nagyon sok kitartást, erőt, és visszatérő lelkesedést kívánok minden felolvasónak üdvözlettel:
    Attila

    • ambrusa said

      Köszönjük szépen a kedves szavakat! Átnéztük a youtube ide vonatkozó szabályát. Mivel a feljelentő semmiféle megkeresésünkre sem reagált, így nem sikerült elérnünk, hogy visszavonja a bejelentését. A youtube-tól pedig azt a választ kaptuk, hogy akkor fellebbezhetünk, ha írásos dokumentumot, aláírt szerződést nyújtunk be, hogy a szerzői jogokkal mi rendelkezünk. Tehát még a szerző esetleges engedélyét sem tekintenék mérvadónak, csak ha a szerzői jogokat átadja a csatorna üzemeltetőjének. Nonszensz, hogy ráíratná a nevünkre. Jeleztük, hogy így bárki visszaélhet azzal, hogy letiltatja valakinek a valamijét. Erre már nem kaptunk visszajelzést. A youtube jelezte, hogy a 7 napos fellebbezési határidő lejárta után a hibernált csatornát az összes tartalmával és adatával együtt megsemmisítik. Ez után fellebbezésnek helye nincs. Ez meg is történt.

      Az előzőekben már egy másik magáncsatornával is jártunk úgy, hogy szó nélkül letiltották egy olyan videónkat, ami egy olyan történeti előadás volt, aminek a szövegét és a képanyagát mi magunk készítettük. Természetesen nem tudtuk igazolni a szerzői jogokat, hiszen maga a szerző adta elő a felvételen az előadást. Valaki bejelentette, és onnantól elveszett a fejsze is és a nyele is, hiába írtuk meg a youtube-nak, hogy ez nem egy kiadott könyv, vagy hasonló, amit a kiadási adatokkal, szerződéssel igazolni tudnánk. A szerző kézzel írt egy nyilatkozatot, hogy kimondottan a youtube-ra készült felvételről van szó, ahol az ő írása alapján, ő adja elő a mondandóját, mindenféle aláfestő zene nélkül, saját kamerafelvételünkön, semmiféle közösségi irányelv (etikai/vallási) sértés nélkül.

      Sajnos úgy tűnik, hogy a feltöltőt kevésbé védik meg. Van azért még hová fejlődni…

  4. Gépész said

    Évekkel ezelőtt Vágótanuló nick nevű “canadahun” tag kért volna engedélyt a trilógia felolvasására. Akkor a magyarországi megbízott, ügyvéd, jogi képviselő stb…. titulusú valaki válaszolt. Arra a kérdésre, nem e lehetne e magával az íróval felvenni a kapcsolatot, határozott nemmel felelt. Szerintem nem az íróval leveleztetek, hanem a nemtudom milyen titulusú hölggyel. Az író valószínűleg nem is tud kis hazánk eme feltöltéséről és letiltásáról.

  5. Béla Imre said

    Írtam neki áttételes úton én is, de ott sem reagált semmit.Anyagi veszteség nem érte, mert nem hiszem, hogy e felolvasás miatt kevesebb könyvét adnák el, sőt lehet jó reklám is ez neki, de természetesen ő rendelkezik a saját művével. Így, hogy nem is válaszol semmit, emberileg nem tartom sokra.

    • ambrusa said

      Én is írtam újra neki, de semmi! Igazán visszaírhatta volna, hogy almáspite (piteapple), akkor lezárhatnánk az ügyet, hogy ezt megszívtuk, de hogy nem is reagál az tényleg embertelen. Lehet, hogy igazából nem is tud írni? Az is eszembe jutott, hogy talán a youtube által jelzett bejelentői cím valójában nem is az ő email címe, csak valami gonosz troll tiltatta le a csatornát kiadva magát a szerzőnek. Sajnos a Youtube csak azt hajtogatja, hogy a bejelentő címére reklamáljunk és ha ő visszavonja a bejelentést, akkor intézkednek. :-(

Minden vélemény számít! Írd meg a Tiédet!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .