Mindenkinek van hangja! Olvass fel Te is!

Önkéntes felolvasások weblapja. Csatlakozz!

Vakfolt, avagy mi is az a Farkas Kira Könyvtára Projekt?

Posted by ambrusa - 2015. január 14.

Farkas Kira megismerkedett egy fiúval, aki ma már a párja, és aki ráadásul látássérült. Több mint egy éve elkezdtek azon gondolkodni, hogyan is lehetne a látássérülteknek eljuttatni a kurrens szépirodalmat, úgy hogy ne sérüljenek a mai, hatályos szerzői jogok, valamint a látássérülteknek se rójon anyagi terhet a könyvek, hangoskönyvek megvásárlása.

A mai TOP-irodalom sok esetben papíralapon jelenik meg, vagy valamely ebook formátumban, melynek gépi felolvastatása sokszor komoly technikai nehézségekbe ütközik. A különböző konvertáló programokkal némileg javítható a helyzet, de látássérültként ez újabb nehézségekbe is ütközhet, így a legjobb megoldásnak az tűnik, ha látó emberek önként vállalnának felolvasásokat, amiket számítógépen rögzítenének.


Az említett szerzői jogi akadályok miatt manapság sok esetben illegális forrásként végzik ezek a felolvasások, ami a szerzők és kiadók jogait sértik. Felmerülhet a kérdés: Hogyan lehetne úgy szolgáltatni, hogy jogkövető állampolgár maradjunk, de adjuk is a hangunkat és a kész hangoskönyveket? A nyílt (open access) felhasználás sajnos ez esetben kizárható, hiszen szerzői, kiadói engedély nélkül nem lehetséges ma Magyarországon legálisan terjeszteni ezeket a dokumentumokat.

Jelenleg úgy tűnik, hogy két járható út van. Az első esetben fel kell venni a kapcsolatot a szerzőkkel, kiadókkal és engedélyt kell kérni a szabad felhasználásra. Ez eléggé körülményes, mert a szerzők elérhetőségei sokszor nehezen fellelhetőek. A kiadók pedig nem tehetik meg, hogy a velük szerződésben álló magánszemélyek adatait kiadják. Ráadásul sokszor üzletpolitikailag is előnytelen a kiadóknak, szerzőknek, hogy munkáik ingyen kikerüljenek úgymond „közprédára”.

A másik út – ami járhatóbbnak tűnik –, hogy a kiadókkal kell megállapodni, hogy a könyveik felolvasása és terjesztése ellenőrzött körülmények között történik, azaz egy törvényes szervezet megbízásából kerülnek meghangosításra a könyvek, majd ez a szervezet végzi a hangoskönyvek kölcsönzését – a kiadókkal, szerzőkkel megkötött egyezség alapján – az igazoltan beazonosítható látássérült felhasználói körnek.

Farkas Kira megkereste a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hangoskönyvtárát, akik támogatásukról biztosították – ráadásul évek óta foglalkoznak hangoskönyvek kölcsönzésével –, így a törvényes keret garanciát jelenthet, arra, hogy a könyvtár által szolgáltatott hangoskönyvek, valóban csak a könyvtárba beiratkozott felhasználókhoz juthatnak el.

Ezzel az önkéntes alapokon nyugvó felolvasói projekt akár el is indulhatna, azonban fontos további kérdés az, hogy a felolvasott műveket, hogyan lehet megvédeni attól, hogy mégis az internet szabad prédája legyen? Hiszen a digitális mű egy példánya valamely adathordozón a könyvtár tulajdonába kerül, de digitálisan több entitás is létrehozható, ahol nehéz visszakövetni, ha esetleg mégis az internetre kiszivárog akár csak egyetlen másolat is.

Ez a „kiszivárogtatás” viszont a projekt gyors halálát hozhatná magával, hiszen a kiadók és szerzők felé így tökéletes garancia nem vállalható, mert a dokumentumot felolvasó személy nem vonható felelősségre, ha ő jóhiszeműen, törvényesen járt el, és csakis a könyvtár számára készítette el a hanganyagot (feltételezve, hogy nem ő töltötte fel illegálisan a netre).

A hangoskönyvtár felelőssége sem tisztázható, amennyiben igazoltan látássérült kölcsönözte ki – törvényes keretek között – a hangoskönyvet. A látássérült sem vonható felelősségre, mert nem bizonyítható, hogy az illegális másolat tőle, vagy a lakókörnyezetében élőktől ered.

Az előbbi okfejtésből látható, hogy a digitális élet törvényi keretek közé nagyon körülményesen szorítható és mind a jogalkotóknak, mind a felhasználóknak komoly paradigmaváltáson kell átküzdeniük magukat, ahhoz, hogy senkinek a jogai se csorbuljanak és mégis élvezhető maradjon digitális világunk.

A Farkas Kira Könyvtára Projekt célkitűzése az, hogy ezt az új digitális életet megteremtse. Ehhez keres partnereket könyvtári szolgáltatás terén, valamint a kiadói és szerzői szférát próbálja megszólítani, és egyúttal ösztönzi a felolvasni tudó és vágyó magánszemélyeket, hogy csatlakozzanak ehhez a nagyszerű elképzeléshez.

A projekt semmiféle anyagi támogatást nem élvez, szigorúan önkéntes alapon szerveződik. Tehát a projekt folyamatosan keresi a lelkes, vállalkozó szellemű, jó hangú felolvasókat minden korosztályból, akik amellett hogy önkéntesen vállalnák a felolvasásokat és a hanganyagok utógondozását, megfelelő technikai háttérrel is rendelkeznek ahhoz, hogy elfogadható minőségű és dramaturgiailag is élvezhető hanganyagokat készítsenek a projekt számára.

A projekt célkitűzései között szerepel még további olyan szervezet felkutatása is (akár nem vakos, diszlexiás, idősek otthona, mozgássérültekkel kapcsolatos intézmény stb.), vagy olyan szervezet, amely foglalkozik hangoskönyvek kölcsönöztetésével speciális képzésben részesülők, vagy rászorulók számára.

A projekt szándéka szerint a nemzeti könyvtárban várhatóan 2016-ban elinduló ELDORADO Projekthez is szeretne majd kapcsolódni. Az ELDORÁDO szolgáltatás „nem csupán a nemzeti könyvtár, de a teljes magyar könyvtári rendszer jövőjét jelentősen befolyásoló tényezővé válhat, afféle kitörési pontként funkcionálva a magyar könyvtárügy egésze számára.

Az ELektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere, Adatbázisa és DOkumentumtára (ELDORADO) eminens célja a digitális tartalmak jogtiszta módon történő szolgáltatása, a kereskedelmi forgalomban nem kapható, a könyvtárak polcain elfekvő kiadványok digitális formában történő „újraélesztése” egy megújuló, a digitális társadalom kihívásaihoz igazodó jogi környezetben. A kivitelezés hatékonyságára a megrendelő (OSZK) és szállító (Monguz Kft.) szoros együttműködése, az érintett könyvtári partnerek és egyéb ágazati szereplők (kiadók, könyvterjesztők, közös jogkezelők, a szellemi tulajdon védelméért felelős kormányzati szervek stb.) aktív bevonása jelenthet garanciát.” (az idézett szöveg forrása az ELDORADO honlapjáról)

A Farkas Kira Könyvtára Projekt keretében a szabad hozzáférésű könyvek (engedélyezett, lejárt jogi korlátozású vagy árva művek) esetében azok hangosított változatai nyilvános fórumokon (blogoldalakon és a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalain) is hozzáférhetővé válnának.

Az érdeklődők további információért a Farkas Kira Könyvtára Projektet kereshetik az alábbi elérhetőségeken: elsősorban a hellemaxi@gmail.com címen és a projekt hivatalos e-mailcímén: farkaskonyvtar@gmail.com. (Ez utóbbi címet a szervezők csak naponta nézik!)

A Farkas Kira Könyvtára Projekt facebook címe: https://www.facebook.com/farkaskonyvtar

Ambrus Attila József
informatikus-könyvtáros
Pécs, 2015. január 14.

 

Minden vélemény számít! Írd meg a Tiédet!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .