Mindenkinek van hangja! Olvass fel Te is!

Önkéntes felolvasások weblapja. Csatlakozz!

Haugh Béla: Vitéz Háry János hőstettei (Hangoskönyv)

Posted by ambrusa - 2022. augusztus 07.

Töltsd le a hanganyagot magadnak a gépedre csomagolt ZIP-ben! (Méret: 208.1 Mb)

Fülszöveg:
A szekszárdi dombok nemcsak isteni nedűt termeltek ősidők óta, hanem a fantáziának olyan virágait is felnevelték, melyek boroskancsóból bőven öntözve, a csodák szirmait bontották ki. A népdalok és legendák mellett egy halhatatlan népi hős is született a völgységi borospincékben: Háry János, az obsitos vitéz. A XlX. század első fele különösen alkalmas volt hősök és mondák teremtésére. A nemrégen lezajlott napóleoni háborúkra emlékezve, a hegy levét szürcsölgetve, sok-sok hős támadt, kik jelentéktelen és eseménytelen kis életüknek a katonaság ellenőrizhetetlen közegében kerestek értelmet. Akár voltak katonák, akár nem…

A szerzőről:
Haugh Béla 1871. július 9-én született Baján. Az Esztergomban végzett gimnáziumi évei után Budapesten szerzett magyar-latin szakos tanári diplomát. A debreceni piarista gimnáziumban kezdte munkásságát, majd a zsolnai királyi katolikus gimnázium helyettes tanára volt. 1897-től 1912-ig a szekszárdi állami főgimnázium tanára volt. A tanítás mellett a gimnázium ifjúsági könyvtárát is igazgatta, melynek könyvkatalógusát is elkészítette, valamint a Tolnavármegyei Múzeum gyűjteményét is az ő gondjaira bízták. Haugh Béla ekkor került közelebbi kapcsolatba a régészettel és néprajzi gyűjtést is végzett, melynek eredményeit szaklapokban publikálta. Tudományos ismeretterjesztő előadásokat is tartott és felolvasó esteket szervezett. Ez mellett a Tolnavármegyei Múzeum évkönyveit is szerkesztette. Több lapnak is munkatársa volt, melyekbe álnéven publikált. Regény, verses kötet és pedagógiai jellegű könyv is kikerült a kezei alól. 1912-től a Jászapáti gimnázium igazgatója lett, ahol a Szekszárdon megkezdett tudományterjesztő tevékenységét folytatta, és annak népszerűsítését tekintette fő feladatának. Szenvedélyes gyűjtőmunkájának eredményeként a Jász Múzeum alapjait is megteremtette. Az 1. világháború eseményei miatt 1914-ben a jászapáti gimnázium működése megszűnt. Haugh Béla ebben az évben vetette papírra a Szekszárdi Háry Jánosról keringő anekdotákat, melyet még az évben a Franklin Társulat Vitéz Háry János hőstettei címmel kötetben ki is adott. 1916-ban Haugh Béla Nagykállóra kerüt, ahol 1920-ban bekövetkezett haláláig szintén főgimnáziumi igazgató volt.

Szerző: Haugh Béla. Cím: Vitéz Háry János hőstettei. A hangoskönyv kiadása: Magánkiadás, Pécs, 2013. A borító kép leírása: A hangoskönyv barna színű borítóján az eredeti, 1914-es kiadású könyvborítón lévő lovaskatonák vágtatnak be egy várba és ugratnak át a várt övező várfalon kivont kardokkal. A kép szemlélője a várostromot végző lovasokat hátulról látja. A grafikai megjelenésű ábra a négyzetalakú borító háromnegyedét teszi ki. A borítón kiemelt betűvel szerepel a szerző neve, a mű címe, a felolvasó neve, továbbá apróbb betűvel szedve a hangoskönyv kiadásának adatai. Fel van tüntetve az mp3 formátum és a szabad felhasználás szövege is. A borító felső jobb oldali negyedében látható az eredeti könyvborító kicsinyített képe is.

Metaadatok és további linkek:
Szerző: Haugh Béla (1871-1920) | Ambrus Attila József felolvasótól további művek a blogon! | A hangoskönyv kiadása: Magánkiadás, Pécs, 2013 | ISBN: 978-963-08-5997-4 | A felvétel 2013. február 1-én készült. | Lejátszási hossz: 2 óra 17 perc | Bitráta: 192 kbps / 48 kHz / stereo | A könyv eredeti megjelenése: Haugh Béla: Vitéz Háry János hőstettei. Franklin, Budapest, 1914 | Az online hangoskönyv Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország (CC BY-NC-SA 2.5 HU) licenccel jelent meg, ezért a kiadvány változtatás nélkül szabadon letölthető és megosztható. | A hangoskönyv a MEK oldalán! | A felolvasás megtalálható a Youtube oldalán! | Youtube csatorna: Ambrusa alkotói stúdiója | Követem a felolvasót az Anchor-on! | Követem a felolvasót a Spotify-non!

A Youtube videó-beágyazás linkje: https://youtu.be/qfakdPIFWDI

Minden vélemény számít! Írd meg a Tiédet!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .