Mindenkinek van hangja! Olvass fel Te is!

Önkéntes felolvasások weblapja. Csatlakozz!

Hangmegosztás az Internet Archive oldalán

Saját készítésű hanganyagunkat feltölthetjük több megosztó oldalra is, melyek közül most az Internet Archive (http://archive org) weboldalára való feltöltést mutatjuk be.

 

Elsőként a szokásos regisztrációs eljárást kell végrehajtanunk, ahhoz, hogy a későbbiekben fájlokat tölthessünk fel. Ehhez klikkeljünk a „join us” linkre. A regisztrációhoz adjuk meg e-mail címünket, majd adjuk meg a választott felhasználónevünket. Írjunk be egy jelszót, majd ismételjük meg.

Ezután eldönthetjük, hogy kérünk-e az üzemeltetőktől hírlevelet vagy sem. Ha szeretnénk híreket kapni az újításokról, akkor klikkeljük be a megfelelő Checkboxot.

Hogy tovább léphessünk, be kell klikkelnünk, hogy elolvastuk és elfogadjuk a felhasználási feltételeket. A linkre klikkelve valójában el is olvashatjuk azt.

Ha végeztünk a regisztrációs adatok kitöltésével, akkor a „Get Library Card” nyomógombbal mentsük el az adatokat.

Ekkor a rendszer jelzi nekünk, hogy a megadott e-mail címünkre elküldte a visszaigazoló linket tartalmazó levelet. Nincs más dolgunk, mint belépni a levelezőnkbe és a beérkezett üzenetek közül megnyitni az Internet Archive által küldött levelet, majd a visszaigazoló linkre kattintanunk.

Ekkor a rendszer kiírja nekünk, hogy sikeresen igazoltuk, hogy a megadott e-mail cím valóban a saját címünk. Máris továbbléphetünk a belépési oldalra.

Itt adjuk meg a regisztrációkor megadott e-mail címünket, valamint a belépéshez választott jelszavunkat. Ha a saját gépünkről internetezünk, akkor a belépési adatokat meg is jegyeztethetjük a böngészőnkkel. Ellenkező esetben ezt ne tegyük meg.

A belépéshez klikkeljünk a „Log in” nevű nyomógombra. Sikeres bejelentkezésünk után a weblapon megjelenik a felhasználónevünk. Ekkor máris nekikezdhetünk a fáljaink feltöltésének.

Nyomjuk meg az „Upload” nyomógombot. A képernyőn ekkor megjelenik a fájlok megosztására bíztató felirat. Ehhez nyomjuk meg a „Share” feliratú nyomógombot. Egy információs buborék jelzi nekünk, hogy e-könyvet, videót, képet és hanganyagot tölthetünk fel, amennyiben szerzői jogilag van hozzá jogosultságunk.

A megnyíló boxból válasszuk ki a feltöltésre és megosztásra szánt fájlunkat.

A megfelelő fájl kiválasztása után, megkezdődik a feltöltés. Amíg a feltöltés tart, addig elkezdhetjük a metaadatok kitöltését. Adjunk meg a címet! Sajnos a magyar ékezetes betűk kezelésében az Internet Archive sem jeleskedik, ezért csak az alapvetően kötelező adatokat adjuk meg. A későbbiekben majd javíthatjuk ezt. Mivel a javítás során az adatlap majd UTF karakterkészletet használ, ezért a javításkor elmentett szövegek már ékezethelyesek lesznek. Tehát az adatlapot a javításkor célszerű teljesen kitölteni. Megadhatunk egy rövid leírást, tárgyszavakat, a szerző nevét valamint beállíthatjuk a további felhasználási lehetőségeket.

Ha a bemutató videónkban látható opciókat jelöljük ki, akkor a szabad felhasználás licence a „Nevezd meg! — Ne add el! — Így add tovább!„ lesz.

A bevitt adatokat a „Share my File(s)” nyomógombbal rögzíthetjük. A rendszer ekkor legenerálja a megosztásunkhoz tartozó adatlapot, majd ennek végeztével megadja a webes linkjét, amelyre kattintva megtekinthetjük a létrehozott adatlapot.

Láthatjuk, hogy az adatlapon a magyar ékezetes karakterek helytelenül jelennek meg a szövegben. A hanganyaghoz tartozó lejátszó felületén azonban már helyesen olvasható a szöveg, azért mert ez a feltöltött mp3 állományban előre beírt szöveges metaadatok kiolvasásával jött létre. A Play gombra kattintva akár meg is hallgathatjuk a feltöltött hanganyagot.

Az adatlap javításához klikkeljünk a szerkesztés linkre. Ekkor két választási lehetőségünk van. Végezhetünk fájlműveleteket, vagy az információs adatlapot javíthatjuk. Válasszuk most ez utóbbit. Az adatlap szerkesztőjében javítsuk ki a hibás ékezeteket és egészítsük ki az adatlapot a közölni kívánt további információkkal.

Megadhatjuk a hangfelvételünk keletkezési idejét is. Ha végeztünk az adatlap kitöltésével és kiegészítésével, akkor nyomjuk meg a „Submit” nyomógombot a mentéshez. Ismét klikkeljünk az adatlapunk linkjére, majd a már javított adatlap oldalára kerülünk. Láthatjuk, hogy a szöveg immár ékezethelyesen jelenik meg, és az adatlapon ott vannak az általunk megadott metainformációk, valamint láthatjuk, hogy a feltöltött mp3 állományunkat a rendszer az interneten szintén elterjedt ogg állományként is elhelyezte az adatlapon.

Ha egerünket a fájlméret felirata fölé húzzuk, akkor láthatjuk az adott hanganyag elérési útvonalát. Jobb egérgombbal a linket másolhatjuk is.

Klikkeljünk újra a szerkesztés linkre, lépjünk most a fájlműveletekhez! Ekkor a feltöltött fájl mellett található kiegészítő fájlokat is láthatjuk. Ha törölni szeretnénk valamelyik fájlt, akkor mutassunk rá az egérrel, és nyomjuk meg a jobb egérgombot, majd válasszuk a törlést. A fájl fizikai törléséhez a rendszer biztonságból újra rákérdez, erősítsük meg szándékunkat. Ekkor a kiválasztott fájl törlődik.

Ha végeztünk a fájlműveletekkel, akkor az „Update Item!” nyomógombbal léphetünk vissza az immár módosított adatlapunkra.

A feltöltött hanganyagunk előzőleg kimásolt elérési útvonalát elküldhetjük barátainknak, vagy a honlapunkba beágyazhatjuk.

Ha később meggondoljuk magunkat, és más felhasználónéven szeretnénk szerepelni, akkor klikkeljünk az „Account” linkre, majd adjuk meg jelszavunkat és klikkeljünk a beállítások megváltoztatása feliratú nyomógombra. Adjuk meg új felhasználó nevünket és mentsük el. Ha sikerrel jártunk azt máris láthatjuk a megváltozott felhasználó nevünkből.

Minden vélemény számít! Írd meg a Tiédet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt kedveli: