Mindenkinek van hangja! Olvass fel Te is!

Önkéntes felolvasások weblapja. Csatlakozz!

Könyvajánló: Bendegúz, a kerekesszékes világjáró

Posted by ambrusa - 2018. február 03.

A napokban kaptam egy kedves üzenetet a postaládámba. Mivel ahhoz vagyok szokva az interneten, hogy általában akkor írnak ismeretlenek, ha valami problémájuk van, vagy valami „nem tetszik” nekik, ezért tényleg meglepett a levél tartalma. Néhány sort be is idézek most:

„A miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár könyvtárosa vagyok, a Bíbor Kiadó alapítója. Az elmúlt 25 évben több száz könyvet adtam ki, elsősorban egyetemi jegyzeteket, illetve szívesen támogattam a régióban tevékenykedő alkotók megjelenését. Nagyra becsülöm munkásságodat. (…) Rendszeres olvasója és csodálója vagyok az oldalaidnak, mindig is ilyen kollégával szerettem volna együtt dolgozni. Szeretnék neked küldeni egy tiszteletpéldányt BENDEGÚZ, a kerekesszékes világjáró c. könyvünkből, azzal a szándékkal, hogy ismerd meg, és ha méltónak találod, segíts a népszerűsítésében. Kérlek, írd meg címedet, ahová postázhatjuk a kötetet! (…)”.

A küldemény nemsokára meg is érkezett a postára, így ma a cudar idő ellenére el is mentem érte… A többi kiderül a videóból…

Iratkozz fel a youtube csatornára: https://goo.gl/qwA9bt

„Ázsia, Afrika, Latin-Amerika… Legtöbben csak álmodunk a távoli földrészről. Keveset is tudunk róla, s ha egyáltalán szóba kerül, többnyire csak a közhelyek szintjén emlegetjük: inkák birodalma, veszélyben lévő esőerdők, tüzes szamba, színes szőttesek, a hírekben hallott puccsok ellenére mosolygó emberek. S akkor egyszer csak akad valaki, aki fogja magát és elmegy megnézni ezt a világot. S nemcsak megnézi, de látja is, nyitott szívű emberként, nyitott szemű építészként és mindenre kész kalandorként.

Beszélgetés Nagy Bendegúzzal

Útinaplójában olyan élményekről ír, amelyekről boltban kapható útikönyvekben nemigen olvashatunk, s hogy lássuk, nem csupán a fantáziája szülte ezeket, megrázó, felkavaró és álomszép fotókkal teszi őket érdekessé, hitelessé és mások számára is átélhetővé. Nagy Bendegúz kettős tehetséget kapott útravalóul: könnyen gurulnak tolla – számítógépe billentyűzete – alól a szavak, és megejtően szépek a képek, amelyeket a világról megmutat. Szépek, de soha nem émelygősek és nem hamisak, és ez igaz az írásaira is. Nem szépeleg, nem dicsekszik, nem panaszkodik. Pedig más az ő helyzetében biztos találna okot panaszra. Még a budapesti Nagykörúton is nehéz végigmenni kerekesszékben ülve, akkor a perui hegyekben, a kolumbiai dzsungelekben vajon hogy oldja meg a kikerülhetetlen, olykor végzetesnek tűnő problémákat a kerekesszékes világjáró?

Könyvbemutató: Borkuti László és Nagy Bendegúz

Jó lenne, ha egy szép könyv állíthatna emléket ezeknek az utaknak, s nem egyszerűen azért, mert szép könyvet kézbe venni jó. Azért is, meg természetesen azért is, hogy azok számára is kinyílhasson egy kicsit a világ, akik nem tudnak világgá menni, mint a szerző. Azonban talán a harmadik az az ok, ami miatt nagyon jó lenne, ha sokan olvashatnának Nagy Bendegúz kalandjairól. Manapság sokan panaszkodnak, sokan elégedetlenek, sokan szidják a sorsukat: az ő számukra vigasz, bátorítás és példa lehet, hogy egy közülük való, de náluk kevésbé szerencsés ember hogyan valósítja meg az álmait. S nem keres kifogásokat, nem gondolja, hogy tehetségének, kíváncsiságának útját állhatja a tény, hogy világ körüli csavargásain kerekesszéke a társa.” (Forrás: Dr. Kálmán Zsófia gyermekorvos, c. egyet. tanár, de Jure Alapítvány)

A könyv a Bíbor Kiadó Webshopjában kedvezményesen megvásárolható:
https://goo.gl/CWSUgT

 

Minden vélemény számít! Írd meg a Tiédet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: