Mindenkinek van hangja! Olvass fel Te is!

Önkéntes felolvasások weblapja. Csatlakozz!

Hol szól a rádió? Mindenhol!

Posted by ambrusa - 2017. május 24.

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán szerzeményét a mai fiatalok is ismerik, s ha máshonnan nem, hát abból tudják, hogy a Magyar Rádió 1923-ban egy bútorszállító kocsiból kialakított stúdióban kezdte meg adásait. Reiss Henrik bútorszállító kocsija ma is megvan, a Puskás Tivadar Távközlési Technikum (Budapest, Gyáli u. 22.) udvarán látható. Ekkoriban az USA-ban már 578 rádióállomás működött, de Magyarország nem volt jelentős lemaradásban, hiszen például a BBC is ekkor kezdte meg adásait, és ekkoriban indult a francia, német és szovjet rádióztás is.

Középhullámon néhány száz kilométer sugarú körzetet lehet lefedni, rövidhullámon sok ezer kilométer is áthidalható, ami gyorsan felkeltette a hallgatók érdeklődését. Megjelent egy új hobbi, a távoli állomások vadászata, a DX-elés. Ehhez „világvevő rádió” kellett, ami drága holmi volt, no de aki egyszer rákapott az ízére…

Manapság a rövidhullámú sáv viszonylag csendes, a drága, nagy teljesítményű adóállomások és hatalmas antennarendszerek többségét leszerelték. Felváltotta őket az URH FM, amelynek hatótávolsága alig éri el a 100 km-t, de sokkal jobb hangminőséget nyújt. Az FM sztereó évtizedekre egyeduralkodóvá vált, és az autórádióknak köszönhetően a legutóbbi időkig tartotta magát, noha a technológia már rég túlhaladt rajta. A ’90-es években megjelent a digitális rádiózás, megindultak a kísérleti rövidhullámú DRM-adások, aztán jött a DAB, amely az FM-adókat hivatott felváltani. Ez kisebb teljesítménnyel, jobb frekvenciakihasználással, nagyobb körzetet képes ellátni, mint az FM.

Nyugat-Európában egy évtizede virágzik a rendszer, sőt Norvégiában nemrég teljesen lekapcsolták az analóg adókat, csak digitális adás van. Hazánkban is egyre több csatorna fogható DAB-on, de a lefedettség kicsiny – Budapest körzetében három helyről történik DAB-sugárzás – és kevés embernek van digitális rádiója. Az interneten viszont mindenki hallgathat rádiót, hiszen még a régi, analóg állomások is elérhetővé teszik műsorukat a neten. A Radio Garden pazar, interaktív földgömbön gyűjtötte össze a világ rádióállomásait. Csak ki kell választani az adót jelölő pontot, és máris hallgathatjuk az illető állomás adását valós időben.

Elképesztő élmény szombat reggel fél nyolckor belehallgatni a római Nuova Spazio Radio beszélgetős műsorába, majd egy kattintás, és jön Mexico City, ahol hajnali fél három van, a Panta FM éjszakai zenés műsora dübörög. Alaszkában, még péntek van, a KBRW egy kis hiphoppal dobja fel a nyomasztó sarkköri éjszakát. Az Aewen már a szombat délutáni zenés műsort tolja Szöulban. Észak-Koreá-ban csönd van, a Gorodskaya Volnán viszont valami ismeretlen orosz énekesnő után a Living on My Own csendül fel. Ezt muszáj kipróbálni, de vigyázat! Függőséget okozhat!

Hol szól a rádió? Mindenhol! — Hallgass bele! (http://radio.garden)
Hol szól a rádió? Mindenhol! -- http://radio.garden/
Hol szól a rádió? Mindenhol! — Hallgass bele! (http://radio.garden)

Minden vélemény számít! Írd meg a Tiédet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt kedveli: