Mindenkinek van hangja! Olvass fel Te is!

Önkéntes felolvasások weblapja. Csatlakozz!

RoboBraille: készíts ingyenesen szövegből hangot!

Posted by ambrusa - 2015. július 01.

A Dán Vakok és Gyengénlátók Oktatási Központja és a Sensus Aps 2004-ben indította útjára a RoboBraille szolgáltatást. A fejlesztés jelentősen megkönnyíti a vak, gyengén látó, diszlexiás és más olvasási nehézséggel élő emberek mindennapjait. A szolgáltatás hazai fejlesztését – amely lehetővé teszi a magyar felhasználók számára is az akadálymentes olvasást – az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán mutatták be.

RoboBraille - illusztráció


A bemutatóhoz kapcsolódó nemzetközi konferenciát a Dán Vakok és Gyengénlátók Oktatási Központja, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara és a magyarországi projektpartnerek szervezték.

RoboBraille - a 4 lépésből álló feltöltő felület

Az egyszerűen kezelhető, internetalapú szolgáltatás célja, hogy vak, gyengén látó, diszlexiás és más olvasási nehézséggel élő emberek számára világszerte ingyenesen lehetővé tegye az akadálymentes olvasást. A magyar nyelvű fejlesztés 2012-ben kezdődött, és 2014-re készült el.

RoboBraille - a szöveg konvertálása utáni visszaigazoló felület

A nem akadálymentes (például pdf, kép és egyéb, nehezen kezelhető formátumú) fájlok a RoboBraille segítségével könnyen és gyorsan átalakíthatók doc, txt, rtf, Daisy és más, akadálymentes verziójú dokumentummá. A RoboBraille segítségével mp3 és különböző E-book formátumú, sőt Braille-nyomtatásra kész dokumentumok is előállíthatók.

A felhasználók egyszerűen feltöltik a robobraille.org weboldal magyar változatán a más formátumba átalakítandó dokumentumot, majd a nyelv beállítása után ki kell jelölni a kívánt verziót. Ez lehet például e-könyv vagy nyomtatható Braille-formátum. Mindemellett lehetőség van arra is, hogy egy adott fájlt vagy begépelt szöveget mp3, vagyis hanganyaggá formatálja a felhasználó. Ebben az esetben még a szövegbeolvasás gyorsasága is beállítható, miként az is, hogy férfi vagy női hangon legyen hallható a szöveg. A végeredmény minden esetben e-mailben jut a felhasználóhoz. A szolgáltatás fejlesztése itt azonban még nem ért véget, a fejlesztők számítanak a felhasználók folyamatos visszajelzéseire.

RoboBraille - e-mailban kapjuk meg a letöltési linket

A honlapot és a fájlkonverziót kipróbáltuk és működik, amennyiben Google Chrome böngészőt használunk. Mozzilla Firefox-al sajnos a konvertálandó fájl feltöltése után már a továbblépéshez nem jelentek meg a nyomógombok vagy linkek. Ennek a cikknek a szövege alatt meg is hallgatható az eredmény. Maximum 64 Mb méretű fájl tölthető fel. Az alábbi fájlformátumokat kezeli a rendszer: .doc, .docx, .pdf, .ppt, .pptx, .txt, .xml, .html, .htm, .rtf, .epub, .mobi, .tiff, .tif, .gif, .jpg, .bmp, .pcx, .dcx, .j2k, .jp2, .jpx, .djv és .asc. Honlap: http://www.robobraille.org/hu

Bevezetés a RoboBraille használatába: http://www.robobraille.org/hu/bevezetes-robobraille-hasznalataba

(ambrusa — A cikk szövege az Innotéka,
2015/februári számának felhasználásával készült)

A RoboBraille a word szövegét magyarul olvasta fel (Előadja: Női hang)

Minden vélemény számít! Írd meg a Tiédet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt kedveli: